Beszélgessünk pálinkáról, pálinkafőzőkről.

Re:Whisky készítés

Miklós | 2018.02.18

Szia!
Kukoricadarát, általában száraz kukoricából készítjük. Az élesztő normál PL borélesztő. És igen. Ha háromszor annyit szeretnél készíteni, akkor háromszor annyi hozzávaló fog kelleni.

Nyelő cső égetés

József | 2016.10.07

Kedves Miklós!
Lefőztem a cefrét ahogy szoktam, mindig 50°-ra állítom be. Most zamata egy kicsit mást is mutat és a fő gond, hogy a nyelőcsövemet alsó harmadban égeti. Mi az oka talán valamilyen egyéb alkoholfajta maradt benne?

Re:Nyelő cső égetés

Miklós | 2017.01.03

Kedves József!

Vagy túl erősre hagyta a pálinkát, vagy Önnek gyomorsav túltengése van, és amikor a sav által felmart területre "érkezik" a pálinka, ott maró érzést vált ki. Egy barátom ugyan ezzel szenvedett. Elment orvoshoz, és savlekötőt kapott.
Üdv
Miklós

desztillált víz

Gyula | 2016.04.13

Kedves Miklós!
Kérdésem az lenne,hogy ha pálinkafőzővel lefőzök csapvizet az alkalmas-e a pálinka higítására?
Üdvözlettel:Gyula

Re:desztillált víz

Miklós | 2016.04.19

Üdvözlöm!

Igen, alkalmas lesz.

Réz eleje

Gyula | 2016.03.26

Kedves Miklós!
Kérdésem az lenne,hogy a réz elejét azt alszesz főzésekor és tisztázáskor is ki kell önteni? Jelenleg biztos ami biztos alapon minden egyes főzéskor kiöntöm.Vettem Önöktől epruvettát nagyon nem bántam meg.sokkal könnyebb vele az ellenőrzés.Ha opálos a pálinka ,akkor mit érdemesebb megvenni a szűrőt vagy a kation cserélő gyantát?
Üdvözlettel:Gyula

Re:Réz eleje

Miklós | 2016.03.30

Üdvözlöm!

Az előpárlatot (rézelejét) a finomításkor kell elvenni.
Mivel nem tudom, hogy mitől opálos a pálinka, ezért ha tutira szeretnénk menni, akkor minkét szűrőt érdemes megvenni.
Üdv
Miklós

Re:Re:Réz eleje

Gyula | 2016.03.31

Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
Üdvözlettel:Gyula

savazás

Somoskövi Sándor | 2016.02.24

Üdv Miklós!
Először is köszönöm ezt a remek weboldalt, számtalan hasznos infót olvashattam itt, tanulhattam! Igaz, még nem készítettem párlatot, de ezeket olvasgatván, már úgy érzem "profi" lettem! :-P Viccet félre téve , nagyon közvetlen, szimpatikus minden leírásod!
A savazással kapcsolatban..., tehát ha jól értem, akkor az esetlegesen magasabb PH érték nem gond, csak ami 3-3,2 alatt van?
Köszönettel, Sándor

Re:savazás

Miklós | 2016.02.28

Valamit félreérthettél. A megfelelő PH érték 3-as körüli érték.Ami e feletti, azt szoktuk levinni ebbe a tartományba. Ha túl savas a cefrénk PH-ja, (3 alatti) az már nem kedvez az élesztők életfeltételeinek, így lelassulhat, akár le is állhat az erjedés.
Üdv
Miklós

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Új hozzászólás hozzáadása